Rappers die zich misdragen, worden daar alleen maar succesvoller van
Stichting Music#MeToo daagt verschillende Nederlandse rappers en hun platenlabels voor de rechter. Volgens de stichting moedigen labels hun artiesten aan om zich te misdragen, want daardoor verkoopt hun muziek beter.
De stichting daagt onder andere rappers Boef en Frenna voor de rechtbank om 'vrouwonvriendelijk gedrag en vrouwendiscriminatie'. Vooral Boef is vaak in het nieuws om zijn uitspattingen. Zo noemde hij alle vrouwen 'kechs' (hoeren), beledigde hij een politieman op een grove manier en stond hij terecht voor meerdere snelheidsovertredingen. Maar verkoopt hij daardoor ook daadwerkelijk meer muziek?
Betrokken bij liquidatie? Dan scoor je een hit
Je zou het bijna gaan geloven als je kijkt naar het recente succes van rapper Djaga Djaga. De rapper scoorde een gouden plaat en meer dan 13 miljoen streams met zijn hit 'Ride or Die'. Dat nummer nam hij op vanuit de gevangenis. Djaga Djaga zit een straf uit van 18 jaar vanwege betrokkenheid bij een liquidatie.
Steven Gilbers onderzoekt aan de Rijksuniversiteit Groningen hiphopteksten en de context daarvan. Hij gelooft wel dat de bewering van Music#MeToo klopt, want 'sex and violence sells'. Maar volgens hem zijn artiesten die controverse opzoeken van alle tijden. "Denk aan de danspasjes van Elvis, de Beatles en de Rolling Stones of Kurt Cobain die z'n gitaren kapotsloeg." Volgens de onderzoeker deden ze alles om ouders op de kast te jagen, want dát zorgt ervoor dat je tieners voor je wint.
Statusverhogend
Maar de rappers misdragen zich niet alleen voor de controverse, denkt criminoloog Jeroen van den Broek. Hij doet onderzoek naar hiphop en online straatcultuur. "De misdragingen van rappers en hun geflirt met criminaliteit werkt statusverhogend bij hun achterban", zo zegt hij. Van den Broek gelooft zeker dat misdragingen en de aandacht daarvoor bijdragen aan meer verkoop van muziek.
Daarmee kunnen we concluderen dat stichting Music#MeToo een punt heeft: misdraag je je als artiest, dan verkoopt je muziek waarschijnlijk beter.
Muziek is beschermd
Stichting Music#MeToo beperkt zich in haar aanklacht tot het gedrag van artiesten buiten hun muziek om. De inhoud van de muziek zelf wordt beschermd door artistieke vrijheid.
Toch zou volgens onderzoeker Steven Gilbers die artistieke vrijheid zich niet moeten beperken tot de muziek. Het artiest zijn gaat 24/7 door, zo zegt hij. Als we rapper Boef op Snapchat dingen horen zeggen, is hij net zoveel artiest als in zijn muziek, volgens de onderzoeker.